Még a nyáron ajánlottak minket egy gyártó cég tulajdonos ügyvezetőjének..
A megismerkedésünkkor a cégvezető beszámolt arról, hogy valamit kezdeni kellene a cég belső szervezettségével és az emberekkel, mert konkrétan minden munkafolyamatot ő irányít, de már nem nagyon bírja, pontosabban a növekedést akadályozza ez a helyzet.
Elmesélte, hogy több szervezetfejlesztő cégtől kért már ajánlatot, de mindegyiknél azt érezte, hogy egy általános sablont, egy standard megoldást akarnak ráhúzni.Bennünk pont az fogta meg az elmondása alapján, hogy mi lényegében nem mondunk semmilyen megoldást addig, amíg nem tártuk fel alaposan a helyzetet.

Elkezdtünk együtt dolgozni, és a kulcsemberekkel való hosszas beszélgetések szépen körvonalazták, hogy mit lehetne tenni a cégnél, maximálisan figyelembevéve a cégvezető habitusát, amin nehéz lesz változtatni. A beszélgetések során kiderült, hogy a cégvezető legnagyobb félelme, hogy szakmailag nem tökéletes minőségű termékek kerülnek ki az ügyfelekhez. Ezért igyekezett mindent kontrollálni és egyfajta diktatúrát alakított ki.
Az emberek szabály szerűen tartottak tőle, és senki soha nem vonta kétségbe a döntéseit. Ezzel gyakorlatilag “elérte” azt, hogy mindenki nagyon kötelességtudó lett, de senki nem volt önálló.
Végül egy olyan cselekvési tervet dolgoztunk ki, melyben tekintettel voltunk a szakmai maximalizmusra. Megkeresük azokat a pontokat, ahol “csak” szervezési feldatok vannak, ahova nem kell a szakmai hozzáadott érték. Javaslatot tettünk a felelősségi körök átalakítására, és egy új felelősségi kör kialakítására.
A részletes cselekvési terv átbeszélése után más önállóan végre tudják hajtani a szükséges változtatásokat.