Néhány héttel ezelőtt kaptunk egy megbízást egy középvállalati cégtulajdonos/cégvezetőtől, hogy üljünk le beszélni két kulcsemberével (Kulcsember dilemma), mert szeretne nekik nagyobb felelősséget adni és szeretne nekik a saját feladataiból ledelegálni. Ezzel kapcsolatban kíváncsi volt a szakmai véleményünkre, hogy mit gondolunk és mit javaslunk.
Ahogy azt szoktuk tenni, tanácsadó kollégánk leült az illető munkatársakkal, és végigbeszélték a cég dolgait, illetve a saját szerepüket és céljaikat.
Lényegében kiderült, hogy az emberek gyakorlatilag félnek felelősséget vállalni, mert nem tudják, hogy a főnök hogyan fog reagálni egy-egy döntésükre. Tulajdonképpen nem bíznak a cégvezetőben érzelmileg (nem arról van szó, hogy aggódnának, hogy nem kapnak fizetést).
Amikor ezt a cégvezetővel átbeszéltük, hamar kiderült, hogy valójában ő ki szeretne szállni teljesen az operatív cégvezetésből, csak nem tudja hogyan. A legnagyobb probléma azonban az, hogy nem bízik senkiben, nem meri kiengedni a kezéből a döntési pontokat, mindent kontrollálni próbál, olyan helyzetbe hozza tudat alatt az embereket, amiben hibáznak, így megerősítve a bizalmatlanságát.
Azt pedig tudjuk, hogy ha az embereknek nem adunk kontrollálási felületeket, akkor nem fognak tudni felelősséget vállalni, hiszen csak azokért a dolgokért vállalhatunk felelősséget, amiket tudunk kontrollálni.
Szóval, most ott tartunk, hogy adott egy cégvezető, aki nagyon erős személyiség, minden ponton képes kontrollálni, de éppen ezzel a hozzáállásával azt érte el, hogy a körülötte lévő, amúgy jó képességű embereket gyakorlatilag egyre képtelenebbé tette és már semmit nem tudnak/mernek kontrollálni.
Ha valóban le akar adni feladatokat, meg kell bíznia az embereiben, ami nem lesz könnyű.
Az eredeti dilemmát boncolgatva tehát rátaláltunk a valódi problémára, amivel foglalkozni kell.
Hogy alakul ki ez a nagyfokú bizalmatlanság egy cégvezetőben?
Nagyon egyszerű: Az elmúlt 20 évben sokszor kellett megtapasztalnia, hogy mások megpróbálták kijátszani, és csak az a biztos, amit ő megcsinált.

Most azon dolgozunk közösen, hogy merjen bízni…